Bach Arquitectes / Hercegovina 24 E 08006 Barcelona / +34 932002911

CAN GASSET DWELLINGS

71-3b_WEBCan Gasset is a story about how to get a patio, generate some accesses for a VPO housing and order a clueless regulations; since these programs are not very malleable and we wanted, instead, to find some way, some crack that would allow us to find an idea, a common thread.

The first providence, since our plot was the third part behind a block of the Serrallo Tarraconense occupied by the Can Gasset neoclassical house, was to reconsider the regulations and propose the execution of a special plan with the aim of avoidingcontradictions between a regulation of conservation and protection of the palace (totally occupied low and emergent central body) and the remaining third, perimeter construction of closed block with obligate inner courtyard. This gave rise to a mixture of impossible resolution, with a small and meaningless interior courtyard with the larger face focused towards the party wall of the palacito, and with two other party walls at the ends of the U-block that emerge from the already built basses. We proposed, therefore, to trim the upper wings of the U and add this volume to the ends of the main body. In this way the block was structured by a single ground floor from which the body of Can Gasset and our linear block on the opposite facade stood out.

In this way, the neoclassical house was the generator of the solution, and the apple was organized on its dominant axis. So we could link on this, the only entrance that, through the central courtyard, leads to the different access stairs, patio that, at the same time, is formed by a curved wall that hides the dividing wall of the initial ground floor through some dwellings atypical

It seems to us that in this way, extending the criteria of the neoclassical layout to the rest of the block, we affirmed a certain idea of ​​building the city by pieces, or of recognizing the block as a formal unit in the structuring of the city. At the same time, the single entry allows a sequence of accesses and a variety of spaces impossible to obtain from the «autonomous» solution.

Concentrate also the entrances of pedestrians and vehicles eliminating the obnoxious back door – no man’s land – of entrance to the garage, and multiplicity of narrow doors of minimum stairs and, above all, this small central patio of apple that belongs to everyone and is not of nobody, it seemed a good and necessary exercise.

71-2b_WEB

71-4b_WEB71-6_WEB 71-9_WEB71-8b_WEB71-12_WEB 71-40_WEB71-48_WEB71-10_WEB74-65_WEBgasset-Planta Coberta_WEBgasset_Planta Baixa_WEBgasset-Planta Tipus_WEBgasset_Secció_WEB

VIVIENDAS CAN GASSET

Can Gasset es la historia de cómo conseguir un patio y unos accesos para unas viviendas VPO y ordenar una normativa despistada; ya que estos programas son poco maleables y queríamos, en cambio, encontrar alguna vía, alguna grieta que nos permitiera encontrar una idea, un hilo conductor.

La primera providencia, visto que nuestro solar era la tercera parte detrás de una manzana del Serrallo tarraconense ocupada por la casa neoclásica Can Gasset, fue la de reconsiderar la normativa y proponer la ejecución de un plan especial con el objetivo de evitar las contradicciones entre una reglamentación de conservación y protección del palacio (bajos totalmente ocupados y cuerpo central emergente) y el tercio restante, edificación perimetral de manzana cerrada con patio interior obligado. Esto daba lugar a una mezcla de imposible resolución, con un patio interior pequeño y sin sentido con la cara mayor enfocada hacia la medianera del palacito, y con dos otras medianeras en los extremos del bloque en U que emergen de los bajos ya construidos. Propusimos, por tanto, recortar las alas superiores de la U y añadir este volumen a los extremos del cuerpo principal. De esta manera la manzana quedaba estructurada por una única planta baja de la que sobresalían el cuerpo de Can Gasset y el nuestro bloque lineal en la fachada opuesta.

De esta manera, la casa neoclásica era la generadora de la solución, y la manzana se organizaba sobre su eje dominante. Así podríamos ligar sobre éste, la única entrada que, a través del patio central, conduce a las distintas escaleras de acceso, patio que, al mismo tiempo, queda conformado por una pared curva que esconde la medianera de la planta baja inicial mediante unas viviendas atípicas.

Nos parece que de esta manera, extendiendo los criterios del trazado neoclásico al resto de la manzana, afirmábamos una cierta idea de construcción de la ciudad por piezas, o de reconocimiento de la manzana como unidad formal en la estructuración de la ciudad. Al mismo tiempo, la entrada única permite una secuencia de accesos y una variedad de espacios imposibles de obtener desde la solución “autónoma”.

Concentrar también las entradas de peatones y vehículos eliminando la odiosa puerta atrasada –tierra de nadie- de entrada al garaje, y multiplicidad de estrechas puertas de mínimas escaleras y, sobre todo, este pequeño patio central de manzana que es de todos y no es de nadie, nos parecía un buen y necesario ejercicio.

Autor / Architects: Jaume Bach, Gabriel Mora

Colaboradores / Collaborators: Robert Brufau i Associats (estructura/ structure), Albert Vilanova (instalaciones/ mechanical engineering), Joan Ardèvol (aparejador/ quantity surveyor)

Fecha de finalización de la obra / Completion date: 1984 – 1985

Superficie construida / Built surface: 10.385 m2

Cliente / Client: INCASOL

Ubicación / Adress: Barri del Serrallo, Can Gasset; Tarragona

Fotografías / Photographs: Lluís Casals