Bach Arquitectes / Hercegovina 24 E 08006 Barcelona / +34 932002911

RODRÍGUEZ HOUSE

rodriguez0A_web

House done with very limited budget that is reduced to the essential and is organized in an elementary form with two floors, on the flat ground of an anodyne urbanization near the sea. The primordial parallelepiped is made more complex by the addition of an exempt metal cover.

A porch is created in its upper part that allows a view of the sea -impossible from the house or the garden because of the tightness of the place- and a natural protection from the heat of summer. Two identical pergolas on each of the longer sides of the parallelepiped, hung by tensors, will allow, over time, the formation of two cool and shaded areas, one for the car and another for the living room.

The house has been constructed with painted brick and covered with white enameled fiber cement.

EBach_4103-06_cutEBach_4171-74_cut3EBach_4202-05_bn_cutEBach_4461 EBach_4458EBach_4235-41_cut EBach_4333-39_cut

EBach_4276-82_cutEBach_4468-74EBach_4124-27

rodriguez0C_webrodriguez0B_webEBach_4370-76_cut EBach_4391-97_cut EBach_4400-06_cut2 EBach_4449_cutEBach_4463

planol07_web planol08_web

plano04_web planol05_web

plano03_webplanol06_webCASA RODRÍGUEZ 

Casa de muy limitado presupuesto que se reduce a lo esencial y se organiza dentro de una forma elemental en dos plantas, sobre el terreno llano de una anodina urbanitzación cerca del mar.

El primigenio paralelepípedo se hace más complejo por la adición de una cubierta metálica exenta. Se crea así un porche en su parte alta que permite una visión del mar –imposible desde la casa o el jardín por lo apretado del lugar- y una protección natural del calor del verano.

Dos pérgolas idénticas en cada una de las caras más largas del paralelepípedo, colgadas por tensores, permitirán, con el tiempo, la formación de dos zonas frescas y umbrías, una para el coche y otra para la sala de estar.

La casa se ha construido con ladrillo visto pintado y cubierta de fibrocemento esmaltado de color blanco.

Autor / Architects: Jaume Bach, Gabriel Mora

Fecha de finalización de la obra / Completion date: 1980

Ubicación / Adress: Roda de Berà, (Tarragona)

Fotografías / Photographs: Eugeni Bach, Lluís Casals