Bach Arquitectes / Hercegovina 24 E 08006 Barcelona / +34 932002911 / info@bacharquitectes.com

MOLLET HIGH SCHOOL

MOLLET HIGH SCHOOL

121-112b_WEB

FINALIST FAD AWARDS 1997

The project separates the school from the neighboring apartment blocks by placing the sport fields along a strip of land to the southwest and a playground by the entrance. Three successive L-shaped volumes form three courtyards. The building adapts to the southward-sloping topography by fragmenting into these repeated pieces, each anchored to the ground at a different level. This allows a regular and schematic layout on plan, besides variation in the volumetric composition, terraced in accordance with the slope.

The side facing the housing blocks reflects a desire to create a boundary with the surroundings: a brick wall with a series of windows arranged in diagonal lines. The entrance is located in the first courtyard, on the site’s lowest level, and surrounded by the school’s more public facilities.

Classrooms open on the second court, and around the third and highest, which relates to the landscape more than the rest do, are the workshops accommodated in three half-buried sections.

121-110b_WEB121-113b_WEB121-118b_WEB 121-117b_WEB 121-119b_WEB

121-127_WEB121-67_WEB121-132_WEB121-111_WEB121-109_WEB121-106_WEB

planta_cota -3.36_WEBplanta_cota +0.00_WEBxc6_WEBplanta_cota +6.72_WEBplanta_cota +10.08_WEBplanta_cobertes_WEBalçats_WEB

seccions_WEB

INSTITUTO EN MOLLET DEL VALLÈS

FINALISTA PREMIOS FAD 1997

Situado en un extremo de un barrio de nueva creación con disposición y arquitectura muy regular, el nuevo complejo escolar se organiza alrededor de tres patios adaptados al terreno y con diferente función y carácter.

El primero es el patio de entrada, con acceso por debajo de la estructura puente de la biblioteca. A su alrededor se abren las piezas más públicas: sala de actos, biblioteca y gimnasio. El segundo es el patio central, tranquilo y cerrado. El último, más abierto, acoge el paisaje y la vegetación colindante.

El patio de juegos y el espacio de entrada separan el amplio organismo de las viviendas cercanas, de manera que el corredor principal se produce en fachada, detrás de un grueso muro de ladrillo con pequeñas perforaciones. Las paredes ortogonales a éste se tratan con plancha de hierro galvanizado en horizontal, para hacer el volumen más liviano.

-

Autor / Architects: Jaume Bach, Gabriel Mora

Colaboradores / Collaborators: Robert Brufau i Associats (estructura/ structure), J. Boletm (instalaciones/ mechanical engineering), Miquel Fibla (aparejador/ quantity surveyor)

Fecha de finalización de la obra / Completion date: 1996

Superficie construida / Built surface: 7.940 m2

Cliente / Client: Generalitat de Catalunya 

Ubicación / Adress: IES Gallecs, Passeig d’en Cesc Bau, 3; Mollet del Vallès

Fotografías / Photographs: Lluís Casals