Bach Arquitectes / Hercegovina 24 E 08006 Barcelona / +34 932002911 / info@bacharquitectes.com

ILLA METALCO

ILLA METALCO

124 DWELLING IN ZONA FRANCA

Metalco6-WEB

SELECTED FAD AWARDS 1998 
FINALIST VIII DÈCADA AWARDS 2007

The opening up of a new access to the Montjuïc Olympic installations in 1992 brought with it the sitting of a new city block, trapezoidal in form, facing the Passeig de la Zona Franca, destined for use as controlled-rent housing.

Given that controlled-rent housing, especially on such a small scale as here, permits only a minimum of variation in plan types, the concept centred on the urban layout, with a number of small improvements facilitated by the economical planning of the stairway.  The construction is concentrated along the boundary of three sides of the site, in this way creating an interior courtyard which opens up to a view of the Olympic “agora”, respecting the neighbouring neo-renaissance church and permitting the presence of a more extended public garden with access beneath the block of the main facade.

A series of small, coloured inclined planes invites the free positioning of plants on the balconies and punctuates the sober brick facades.

Sin título-Escaneado-03_WEB136-20_metalco_WEB136-29_metalco_WEBMetalco5_WEB136-32_metalco_WEB\Pc-7disc-cBACHMATERIAL PER PUBLICARProjectes BACH-MORA136plantatipus_WEBplantes50_WEBalçats_WEBILLA METALCO

124 VIVIENDAS EN LA ZONA FRANCA

SELECCIONADO PREMIS FAD 1998
FINALISTA VIII PREMI DÈCADA 2007

La apertura de un nuevo acceso a las instalaciones olímpicas de Montjuïc en 1992 supuso la aparición de una nueva manzana cerrada de forma trapezoidal con frente al paseo de la Zona Franca destinada a viviendas sociales.

Dado que la vivienda social, especialmente cuanto mas pequeña es, no permite casi ninguna variación tipológica, se plantea una intervención centrada en la disposición urbana, con pequeñas mejoras asumibles desde la economía de la escala. Así, se conectara la edificabilidad, al limite, en tres de los lados, creándose, de esta forma, un patio interior que se abre a la cercana visión del ágora olímpica, valora la vecina iglesia neo-renacentista y permite la presencia de un jardín público más dilatado con acceso también bajo el bloque de la fachada principal.

Unos pequeños planos inclinados de color velan la libre colocación de plantas en los balcones y puntúan las obligadas sobrias fachadas de ladrillo.

-

Autor / Architects: Jaume Bach, Gabriel Mora

Colaboradores / Collaborators: Robert Brufau i Associats (estructura/ structure), Antoni Trilla (instalaciones/ mechanical engineering)

Fecha de finalización de la obra / Completion date: 1997

Superficie construida / Built surface: 17.753 m2

Cliente / Client: INCASOL 

Ubicación / Adress: Passeig de la Zona Franca, Barcelona

Fotografías / Photographs: Lluís Casals